-- Klik hier voor een overzicht van de verslagen van workshops, presentaties en discussies die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden tijdens de zadenbeurs van Reclaim the Seeds. --

Reclaim the Seeds 2017: Nijmegen plantte het voort!

Zaterdag 4 maart gonsde de hal van voormalige spinnerij de Vasim in Nijmegen van de activiteit. De belangstelling voor de landelijke zadenmarkt en zadenruilbeurs Reclaim the Seeds groeit elk jaar, net als de aandacht voor voedsel, klimaat, duurzaamheid en de negatieve effecten van industriŽle landbouw.

Het workshopprogramma was drukbezocht: naast achtergrondinformatie en praktische kennis omvatte dit presentaties over bestaande inspirerende projecten, van 'open-source'-zaden en Voedselbossen tot seed-saving voor stadstuinprojecten in SyriŽ. Reclaim the Seeds puilt uit van de alternatieven voor de industriŽle zadenmarkt, en dat is actueler dan ooit, nu de voorgenomen fusie tussen Bayer en Monsanto de zadenmarkt nog verder gemonopoliseerd en eenzijdig wordt. (Van bijna alle workshops staat een verslag op deze website.)

Reclaim the Seeds zorgde ook dit jaar weer voor de uitwisseling tussen vele, vaak heel verschillende mensen; van ervaren tuinders tot beginnende moestuiniers, van jong tot oud en boekenwurm tot buitenmens. Soms leverde dit direct al concrete initiatieven op zoals de gezamelijke productie van biologisch plantgoed voor de kleine tuinders bij Nijmegen. Ook werden plannen besproken voor een 'Food Autonomy Festival" en een vervolg op het Monsanto Tribunaal.

Midden op de dag was er een 'flash-mob' actiemoment om de aandacht te vestigen op patenten op voedsel. De EU-landen hebben verklaard deze patenten onwenselijk te vinden, maar het is de vraag in hoeverre het Europees Octrooibureau daar gevolg aan gaat geven. Ook is niet bekend wat er staat te gebeuren met de bijna 200 onwenselijke patenten die al zijn verleend. Onder die patenten behalve types broccoli, paprika en tomaten ook gerst en processen als bierbrouwen.

Op zondag, dag twee van Reclaim the Seeds, verzamelden circa honderd personen zich voor lokale activiteiten: rondleidingen langs duurzame voedselbos/tuinprojecten en geredde boomgaarden, en om te werken aan de permacultuur beplanting van de openbare ruimte in de nieuwe duurzame wijk rond IEWAN en het Eikpunt in Lent.

* Op de website van ASEED is een foto-gallery van Reclaim the Seeds in Nijmegen. Verslagen van de workshops zullen binnenkort verschijnen op de website van Reclaim the Seeds.

* In het verleden heeft Reclaim the Seeds bijgedragen aan de vorming van regionale netwerken van 'seed-savers'. Eťn daarvan is het Noordelijke Zadennetwerk dat op 11 maart een zadenruilbeurs organiseert in Valthermond. Op 25 maart is er ook in Den Bosch weer een zadenbeurs.

* Andere zadenbeurzen de komende tijd zijn:
- 17 april in Driebergen: Plantjesmarkt op Landgoed Kraaybeekerhof;
- 6 mei in Amsterdam: zaden en stekjes ruilen tijdens het Food Autonomy Festival.
- 27 mei in Den Helder: Duurzame stekjesmarkt bij Volkstuinvereniging Tuindorp.

* De huidige ontwikkelingen rond patenten zijn te volgen op de website van ASEED: 'Worden Europese Patenten op planten en dieren nu eindelijk verboden?'.
Geslaagde zadenbeurs in Wageningen (13 februari 2016)

- 1000 deelnemers aan zadenbeurs en workshopprogramma op de Campus van de Universiteit van Wageningen.

- Gezamenlijk statement tegen patenten op gewassen de en machtspositie grote internationale landbouwbedrijven.

- Marie-Monique Robin en Olivier de Schutter presenteren het Monsanto Tribunaal aan de deelnemers.


Het Forum-gebouw van de Universiteit van Wageningen huisvestte op 13 februari de jaarlijkse zadenbeurs van Reclaim the Seeds, georganiseerd door studentenorganisatie Boerengroep en milieuorganisatie ASEED. Naast mensen die speciaal voor Reclaim the Seeds waren gekomen, kwamen ook bezoekers van de Voedsel Anders Conferentie een kijkje nemen op de markt. Er waren kramen van professionele 'seed savers' en kleine zaadbedrijfjes. Ook werd er veelvuldig gebruikgemaakt van de ruiltafels waar mensen zelf geoogste en geselecteerde zaden konden ruilen of weggeven.

Naast, deels vaste, deelnemers uit het hele land, waren er ook kraamhouders en veel bezoekers uit Wageningen en omgeving. De permacultuurtuin van Ecodorp Ppauw, het Centrum voor Genetische Bronnen en mede-organisator Boerengroep presenteerden zich en een groep studenten heeft ambitieuze plannen voor zadensoevereiniteit in de regio. Het is duidelijk dat het verbouwen van bijzondere gewassen en het zelf vermeerderen van zaden leeft in Wageningen en omgeving.

Het workshopprogramma zat vol met interessante lezingen en discussies. Een van de hoogtepunten was de presentatie van het Monsanto Tribunaal door documentairemaakster Marie-Monique Robin en Olivier de Schutter, voormalig VN-rapporteur voor voedselzekerheid. De collegezaal barstte uit haar voegen met mensen die wilden horen hoe in oktober beschuldigingen van schade aan mens en milieu aan het adres van chemie- en zadengigant Monsanto onderbouwd zullen worden.

De serie workshops over het zelf telen van zaden was ook ontzettend populair. Tuinder en permacultuurdocent Linder van den Heerik trapte af met een afgeladen sessie waarin hij mensen de basis over "seed saving" meegaf. Omslag presenteerde vervolgens de DVD From Seed to Seed met 7 uur instructies over hoe je zaden bewaart van allerlei verschillende gewassen. Janneke Tops presenteerde niet alleen haar nieuwe boek 'Zelf zaden telen' maar verzorgde ook een workshop over dit onderwerp.

Reclaim the Seeds met al zijn deelnemers geeft nu al voor het vijfde jaar een duidelijke boodschap af: de agrarische biodiversiteit en de beschikbaarheid van zaden is zeer belangrijk, het vermeerderen, hergebruiken, ruilen ťn verhandelen van zaden moet zijn toegestaan. Het gaat om levende organismen die het resultaat zijn van duizenden jaren landbouw. Dat kun je niet bezitten en het gebruik van gewassen mag niet worden beperkt door patenten. Alleen zo kan de duurzame, lokale landbouw een tegenwicht bieden aan de groeiende greep die grote bedrijven als Monsanto hebben op de zadenmarkt en de landbouw in het algemeen.

Zondag 14 februari stond in het teken van lokale moestuinprojecten. De Creative Garden bij de Hoge Born verzorgde een rondleiding langs hun bostuin, aquaponics-kas en de andere projecten die ze aan het opstarten zijn. Bij het Ecodorp Ppauw werd vanwege de natte sneeuw vooral door de grote ramen naar de tuin gekeken, onder het genot van koffie, zelfgemaakt gebak en een zelfgebouwde rocket stove. Vanwege de beroerde tuinweer was de opkomst bij deze beide boeiende projecten helaas niet zo groot.

Dit jaar vindt er ook een Reclaim the Seeds evenement plaats in BelgiŽ. Iedereen die de beurs in Wageningen heeft gemist kan op 27 februari terecht in Lier, in de buurt van Antwerpen. Ook daar kun je een combinatie verwachten van biodiverse kramen en een boeiend workshopprogramma.

Organisatoren: ASEED en de Boerengroep

-- Klik hier voor de algemene verslagen van eerdere edities in Groningen en Driebergen en voor een overzicht van de verslagen van workshops, presentaties en discussies van de afgelopen jaren. --