Programma Reclaim the Seeds 2018 in Rottedam

Op het programma staat een aantal onderwerpen die bijna elk jaar wel terugkomen omdat ze nu eenmaal tot de kern van Reclaim the Seeds horen. Hierbij gaat het uiteraard om een lezing over het zelf winnen en bewaren van zaden en ook is er weer een eetbare-plantenwandeling. De overname van Monsanto door Bayer krijgt uiteraard de nodige aandacht.

Stadslandbouw
Elk jaar zijn er ook workshops voor beginnende moestuinders. Dit is er vanwege de combinatie met ERGroeit nog meer aandacht voor stadslandbouw. Van 'wildplukken in de stad' via 'moestuinieren voor beginners' en het 'zelf opzetten van een teeltplan' naar 'zelfvoorzienend leven'. Je kunt ook zelf zien hoe je een wormencompostbak in elkaar zet en je kunt wijzer worden over voedselbossen.

Thema: innovatie van onderop
Omdat Reclaim the Seeds + ERGroeit in BlueCity plaatsvindt is er gekozen om extra aandacht te geven aan innovatie. In het gebouw zitten diverse kleinschalige projecten die op innovatieve wijze bezig zijn met landbouw, voedsel en duurzaamheid. Paddenstoelen telen op koffieprut, creatief hergebruik van oude bouwmaterialen en het maken van leer van fruit. Ze creŽren een wereld waar afval niet bestaat. Gedurende de dag worden rondleidingen gegeven door het gebouw en langs hun projecten.
Met het workshopprogramma sluiten we hierop aan met een workshop over participatieve veredeling waarbij boeren samen nieuwe rassen ontwikkelen in plaats van zich afhankelijk te maken van de producten van grote zaadbedrijven. Ook komt er een lezing over nieuwe soorten gentech waarbij de haken en ogen aan deze technieken worden besproken.

Speciale gast
Als speciale gast kunnen we dit jaar weer Ansar Hevi verwelkomen. Net als vorig jaar in Nijmegen vertelt zij over de belangrijke maar gevaarlijke activiteiten van The 15th Garden, een netwerk van stadstuinen in belegerde gebieden in SyriŽ en in vluchtelingenkampen in de omliggende landen. De beschikbaarheid van goede zaden is hier cruciaal. Maar ook deze workshop heeft een link met innovatie; een belangrijke taak van het netwerk is het uitwisselen van informatie en handleidingen over slimme technieken om onder moeilijke omstandigheden toch voedsel te kunnen verbouwen.

De tijden en locaties van de workshops kun je vinden in een blokkenschema. Meer informatie over alle workshops is te vinden op de website van ERGroeit.

Voor de workshops komt er een systeem met (gratis) tickets voor een deel van de plekken zodat je er voor kunt zorgen dat je je favoriete programmaonderdeel niet mist. Meer informatie hierover kun je vinden bij de balie bij de ingang.

Kinderprogramma

10:30 - 14:00 Cityplot en de Snoepjestuin verzorgen

- Zaadbommen maken;
- Een Rangoli maken (groot kleurrijk patroon van verschillende boontjes);
- Plantpotjes maken en er zaadjes in doen;
- Knutselen met natuurlijk materiaal.

14:00 - 17:00 met IVN

- mini moestuintjes maken

10:30 - 17:00 De stad uit

- zelf je pijl en boog maken.