Reclaim the Seeds in Haren en Groningen geslaagd

- Ruim 1000 deelnemers aan zadenmarkt en workshopprogramma in de Hortus Haren
- Stevig signaal aan Europees Parlement om zadenwet weg te stemmen.


Het mooie terrein van Hortus Haren was op 8 en 9 maart 2014 het decor van het Reclaim the Seeds weekend. Dat het na de twee eerdere succesvolle edities in Amsterdam en Den Bosch en met de goede weersvoorspellingen druk zou worden hadden we wel verwacht, maar met ruim duizend deelnemers werden de verwachtingen van het organiserende collectief toch overtroffen. Er waren weer meer kramen met bijzondere zaden dan de vorige twee edities en ook meer mensen die zelf spontaan zaden hadden meegenomen om te ruilen. Zowel kraamhouders, workshopgevers als andere deelnemers reageerden positief.

Het evenement trok mensen uit heel Nederland en uit Duitsland, maar het merendeel kwam toch uit de regio. Het is duidelijk dat het verbouwen van bijzondere gewassen en het zelf vermeerderen van zaden leeft in het noorden van het land. Tijdens het weekend is een begin gemaakt met het opzetten van een zadennetwerk voor Noord-Nederland.

Alle workshops waren goed bezocht en goed ontvangen. Een van de hoogtepunten was de presentatie van drie afgevaardigden van Colombiaanse boerenorganisaties die op tournee zijn door Europa en hun eerste stop in Haren hadden. Ze vertelden over de problemen die boeren in hun land ondervinden naar aanleiding van een vrijhandelsovereenkomst tussen Colombia en de Verenigde Staten. De positieve kant van hun verhaal was dat boeren zich steeds meer zelf organiseren, eigen zadennetwerken oprichten en dat grootschalige landelijke protesten in 2013 in Colombia als effect hebben gehad dat de uitvoering van de zadenwetten nu is uitgesteld.

Zaterdagavond was er het debat over "de Levende Genenbank" in het Oude RKZ in Groningen. Onder panelleden was overeenstemming dat de duizenden soorten groente, fruit en granen op de akkers en in de tuinen in stand gehouden moeten worden en niet alleen ingevroren in een gereguleerde genenbank. Verschillen van mening waren er ook. Obe Bootsma van de Oerakker legt meer nadruk op het behoud van oude soorten terwijl Maaike Raaijmakers van Stichting Zaadgoed het vooral van belang vindt dat 'gewone' boeren weer kennis krijgen, zelf zaaigoed gaan hergebruiken en betrokken worden bij het veredelen van nieuwe variëteiten. Jürgen Holzapfel van Longo Maï bracht in, dat voor het gebruik van oude en andere bijzondere soorten, ook betrokkenheid van consumenten noodzakelijk is. Iedereen was het er over eens dat we af moeten van de huidige industriële landbouw met slechts een klein aantal soorten gewassen, en dat dit betekent dat er een directere betrokkenheid nodig is tussen product en consument.

Zondag 9 maart stond in het teken van stadslandbouw. Na een presentatie over de opzet van buurtmoestuinen in Assen bezochten de deelnemers tuinprojecten in Groningen. Het weekend eindigde zeer geslaagd bij de Grunotuin. Deze succesvolle buurtmoestuin met inmiddels 80 deelnemers uit de directe omgeving breidt flink uit. Op deze warme, zonovergoten middag waren tientallen mensen in de weer met scheppen en kruiwagen om deze nieuwe akker/moestuin in de wijk gebruiksklaar te maken.

De aanleiding voor het organiseren van de eerste editie van Reclaim the Seeds was revisie van de Europese zadenwetgeving. En ook deze keer gaven de deelnemers duidelijke protestboodschappen af; de agrarische biodiversiteit en de beschikbaarheid van zaden is zeer belangrijk, het vermeerderen, hergebruiken, ruilen én verhandelen van zaden moet zijn toegestaan, niet alleen in de marge als uitzondering op de regel, maar altijd en zonder restricties en quotum voor de productie, zodat deze landbouw een tegenwicht kan vormen voor de groeiende greep die grote bedrijven als Monsanto hebben op de zadenmarkt en de landbouw in het algemeen. (Update: het Europees Parlement heeft geluisterd naar de vele reacties en protesten vanuit de samenleving en heeft op dinsdag 11 maart het huidige voorstel voor een nieuwe Europese Zadenwet weggestemd. Maar inmiddels lijkt het erop dat de Europese Commissie toch doorgaat met haar voorstel en dat het opnieuw in Parlement besproken gaat worden na de Europese verkiezingen in mei.)








-- Klik hier om terug te gaan naar het verslagenoverzicht --