Reclaim the Seeds Amsterdam

Op 3 en 4 maart is Reclaim the Seeds bij de Fruittuin van West in Amsterdam. Bij deze biologisch-dynamische zelfplukboomgaard aan de westrand van Amsterdam zul je op de zaterdag volop zaden kunnen vinden en lezingen en workshops kunnen volgen over onderwerpen die te maken hebben met zaden, biodiversiteit en stadslandbouw. In Amsterdam zal er ook weer een zondagprogramma zijn waar je de handen uit de mouwen kunt steken.


Weerbericht

Markt deels buiten, maar toch ook lekker warm.
De zadenbeurs vindt buiten plaats en het is jullie vast niet ontgaan dat het koud is. Maar geen paniek, we willen jullie een beetje geruststellen.
Ten eerste zal het zaterdag minder koud worden dan donderdag en vrijdag.
Ten tweede vindt de markt plaats op een heel beschutte binnenplaats met een groot zeil als dak erboven. De kramen staan dus uit de wind en als het regent of sneeuwt ook droog. En rond de markt is ook een aantal binnenruimtes om zo nu en dan even op te warmen. Bijna alle workshops vinden binnen plaats. En zo nu en dan een kop hete thee, koffie en soep doet wonderen.
Maar toch is het uiteraard belangrijk warme kleren aan te doen!

Tot zaterdag!


De markt op zaterdag 3 maart zal iets kleiner zijn dan bij de 'landelijke' editie in Rotterdam een week eerder, maar toch hebben we ook voor Amsterdam een mooie lijst interessante kraamhouders weten te strikken. Je zult er bijzondere zaden kunnen kopen, maar we proberen juist ook het echte ruilen van zaden te stimuleren. Neem dus ook wat bewaarde zaden uit je eigen tuin mee indien je die hebt!
Op de markt zullen ook tuinprojecten uit de regio zich presenteren en kun je kennismaken met slimme technieken voor balkon- om moestuin.

Gedurende de dag kun je genieten van wat hapjes en drankjes. Na afloop van de beurs en het workshopprogramma gaan we verder met een kampvuur, pizza, live muziek en een filmprogramma.

Op zondag 4 maart is er een meewerkdag; je kunt helpen snoeien en de eerste tuinbonen bij de pluktuin kunnen de grond in. Daarnaast komen er fietsexcursies naar diverse tuinprojecten in de omgeving. De dag zal worden afgesloten met een protest-fietstocht naar de Boterbloem, een biologische boerderij aan de rand van Amsterdam die wordt bedreigd door een bedrijventerrein.

De Fruittuin van West is een relatief nieuwe boomgaard in het oude tuinbouwgebied de Tuinen van West. Wil Sturkenboom heeft hier vele soorten appels, peren, kersen, frambozen en andere fruit aangeplant. Als het rijp is mag het fruit door de bezoekers zelf worden geplukt. Tussen de bomen scharrelen vele kippen rond. Daarnaast wordt er witlof geteeld (dat je ook zelf mag oogsten) en is er een winkel en café. Het hele jaar rond is er wel wat te beleven bij de Fruittuin en het trekt dan ook vele bezoekers, zowel uit Amsterdam West als uit de rest van de stad. De Fruittuin wilde graag samenwerken met Reclaim the Seeds om deze zadenbeurs na jaren weer terug naar Amsterdam te halen. Op het terrein van de Fruittuin is ook de Pluktuin gevestigd. Dit is een kleine tuinderij waar leden langs kunnen komen om zelf hun portie groente te komen oogsten. Het is gaat dus om een zogenaamde CSA (Community Supported Agriculture).

Naast mensen van de Fruittuin van West wordt dit Reclaim the Seeds weekend georganiseerd door ASEED en de stadslandbouworganisatie Cityplot.

Praktische informatie

tijden
De zadenbeurs begint om half 11 en duurt tot 5 uur. De eerste workshops beginnen om 11 uur. Wees dus op tijd om zo min mogelijk van het interessante programma te missen. Rond 5 uur begint het avondprogramma met eten, vuur en muziek.

adres: Tom Schreursweg 48, 1067 MC Amsterdam.
De Fruittuin van West ligt in het uiterst westelijke puntje van Amsterdam, tegen Halfweg aan.

bereikbaarheid
Voor iedereen uit de omgeving adviseren we de fiets te nemen.

Bereikbaarheid met het OV: buslijnen 21 vanaf Amsterdam Centraal en 61 vanaf station Sloterdijk komen redelijk in de buurt. Vanaf halte Aalbersestraat is het nog zo'n 1,5 kilometer lopen. Vanaf halte Aalbersestraat is het nog zo'n 1,5 kilometer lopen.
We organiseren een buurtbus van die halte naar de Fruittuin van West. Deze rijdt vanaf 10:30 en kost 1 euro per rit, (achteraf) te betalen bij de infobalie van Reclaim the Seeds.

Je kunt ook naar NS station Halfweg en vanaf daar 2 kilometer lopen of fietsen.

Automobilisten kunnen gratis parkeren bij de Fruittuin van West. Veel navigatiesystemen kennen het huisnummer niet, maar als je huisnummer 12 invoert en de Tom Schreursweg blijft volgen; kunt je het niet missen.

catering
Er is een bar in het gebouw voor koffie, thee en andere versnaperingen. Vanaf lunchtijd zal daar een eenvoudige en betaalbare maaltijd te krijgen zijn.

geld
Bij de markt zal geen geldautomaat aanwezig zijn. zorg er daarom voor dat je wat cash bij je hebt.

honden
LET OP: honden mogen er bij de Fruittuin van West niet in!

Meehelpen

Het is alleen mogelijk Reclaim the Seeds te organiseren als voldoende mensen meehelpen. Al het werk gebeurt vrijwillig en er is veel te doen. Op het moment zoeken we mensen die posters en flyers willen verspreiden in hun eigen buurt of stad. Ook op de dag zijn er nog genoeg taken waarvoor we mensen zoeken. Lees verder over hoe je kunt meehelpen.