Programma Reclaim the Seeds Amsterdam

Het weekend van 3 en 4 maart is verdeeld in de zaterdag met de focus op de zadenbeurs en een vol workshopprogramma en een zondag waar mensen zelf aan de slag kunnen in de tuin en kennis kunnen maken met (stads-) landbouwprojecten in de omgeving.

Zaterdag 3 maart

De markt zal kleiner zijn dan bij de 'landelijke' editie in Rotterdam een week eerder, maar toch hebben we een aantal interessante kraamhouders weten te strikken. Je zult er bijzondere zaden kopen kunnen kopen, maar we proberen juist ook het echte ruilen van zaden te stimuleren. Neem dus ook wat bewaarde zaden uit je eigen tuin mee indien je die hebt!
Op de markt zullen ook tuinprojecten uit de regio zich presenteren en kun je kennismaken met slimme technieken voor balkon- om moestuin.

De markt begint om 10:30 en duurt tot ongeveer 17:00

Workshops

Gedurende de dag vinden diverse lezingen en workshops plaats. Hier wordt zowel aandacht besteed aan de problemen waar de landbouw en onze maatschappij mee te maken hebben als aan de mogelijke alternatieven. Hierbij gaat het zowel om de politiek als om praktische zaken waar je zelf mee aan de slag kunt.

eerste ronde (11:00 - 12:30)

Opkweken van bijzondere planten (Tuinlokaal)
Door Wim Bijma

Workshop wormenbak maken (Werkplaats)
We laten je zien hoe jezelf op een zeer eenvoudige manier met behulp van drie emmers, een boormachine en compostwormen je eigen groente- en fruitresten kunt omzetten in vruchtbare wormenpoep. Ideaal voor op je balkon of meterkast. Er is plek voor twintig mensen in deze workshop. Tien hiervan kunnen tegen betaling van 5 euro voor de materiaalkosten een wormenbak mee naar huis nemen. NB door de kou moeten de wormen de eerste weken binnen blijven. Wormen zijn actief tussen de 5 en 20 graden C. Nu zijn ze in rust. Grote compost-systemen wekken zelf warmte op, maar onze relatief kleine systemen kunnen minder kou aan. Door Peter-Jan Brouwer van de Stichting Buurtcompost.

Zadensoevereiniteit in Latijns Amerika (Zorghuisje | voertaal Engels)
Karin Nansen is een Uruguayaanse activiste die zij aan zij met kleinschalige boeren de oorspronkelijke zaden in Uruguay heeft beschermd. Ze zal spreken over de strijd voor zadensoevereiniteit in Latijns Amerika en legt uit hoe mensen in Europa boeren over de gehele wereld kunnen helpen bij behouden van hun eigen bijzondere zaden en groenterassen. Karin is op het moment ook bestuurslid van Friends of the Earth International, het internationale netwerk van milieuorganisaties waar ook Milieudefensie onderdeel van is.

Rondleiding Fruittuin (Verzamelen bij de kampvuurplaats)
Pieter en Dagmar van de Fruittuin van West geven een rondleiding over de Fruittuin en vertellen verhalden over de fruitbomen, de bessen, de kippen, het 'earthship', de witlof en veel meer.

tweede ronde (13:00 - 14:30)

Zelf zaden winnen en bewaren (Tuinlokaal)
In deze workshop hoe je de zaden van de meeste populaire groentesoorten zelf kunt winnen. Onder andere tomaten, bonen, kolen, kruiden, pompoenen komen aan bod. Monique Wijn is zelf al sinds 2002 bezit met het vermeerderen van bijzondere en historische groentenn, bloemen en kruiden. Haar eigen kleine bedrijfje heet De Godin, Eetbaar landschap.

Landbouw & Klimaat: interactieve workshop (Werkplaats | voertaal Engels)
Groepdiscussie en uitwisseling van kennis over de relatie tussen landbouw en klimaat. Na een algemene inleiding over het probleem zullen we met zijn alleen de mogelijke oplossingen bediscussiėren. Hierbij gaan we ook in op mogelijke campagneactiviteiten. Door Louis, Eduard en Anna van ASEED

Wandeling langs eetbare wilde planten (Verzamelen bij de kampvuurplaats | voertaal engels)
Lynn Shore van Urban Herbology geeft een rondleiding in de omgeving. Je leert hoe je veilige, nuttige kruiden kunt vinden en identificeren; hoe je ze met respect voor het milieu kunt oogsten; en hoe je op verschillende manieren de kruiden veilig kunt gebruiken. Door Lynn Shore

derde ronde (15:00 - 16:30)

Introductie permacultuur (Tuinlokaal)
Wat is nou eigenlijk permacultuur? Waar komt het vandaan, hoe is het ontstaan? Tijdens deze korte introductie krijg je het antwoord op deze vragen en maak je kennis met de belangrijkste onderliggende gedachten. Voor beginnende permie's en mensen die het nog eens op een rij willen zetten. Door Linder van den Heerik

Ontwikkelingen rond de grote landbouwbedrijven (Werkplaats | in het Engels)
Laat je bijpraten over wat de grote landbouw multinationals van plan zijn, en discussieer mee over wat we kunnen doen om dit tegen te houden. Els Wijnstra en Sonia Conchon van ASEED vertellen over de fusiegolf in de zaden- en pesticidebusiness en over de gevolgen die dit heeft voor het voedselsysteem: hoe erg is het als de EU de fusie tussen Bayer en Monsanto toestaat? En wat zijn de haken en ogen aan de nieuwe typen gentech die de Nederlandse en internationale zaadindustrie op het moment ontwikkeld? Wordt ons eten in de nabije toekomst gemanipuleerd, gepatenteerd en gecontroleerd door de agribusiness?

Rondleiding Pluk! zelfpluk tuinderij (Verzamelen bij de kampvuurplaats)
We gaan jullie rond de Pluk! Groenten van West zelfpluk moestuin begeleiden. Pluk, nu in het tweede jaar, gaat groenten, kruiden en bloemen verbouwen voor 75 gezinnen in 2018. Door Friso van Overbeek & Henriette Walz.

Kinderprogramma

11:30 - 12:30
Clara de Kip is jarig. En dat vieren wij! Verzamelen bij de kampvuurplaats.
We zingen een lied voor de kip. Daarna gaan we op zoek naar spullen voor in de kippentaart. We snijden appeltjes, tomaten en blaadjes sla. Op etensborden maken we 'taarten' voor de kippen.
We gaan naar het kippenverblijf en zetten de kippentaarten in het midden. Dan kijken we hoe de kippen er van smullen. Wanneer is er weer een kip jarig??? Door Bart van Peuters in het Wild
Geschikt voor kinderen van 3 - 9 jaar. Bij kinderen van 3 is het fijn als ouders erbij blijven.

12:30 - 17:00
Doorlopende kinderactiviteiten (Zorghuisje)
Kinderen van alle leeftijden zijn welkom voor activiteiten met wormen, zaden en bijen! We gaan potjes versieren en (biologische) zaden zaaien (voor de jonge kinderen) en een quiz over insecten organiseren (voor de oudere kinderen). We gaan ook zaadbommen maken met bijenvriendelijke bloemzaden: je mag ze naar huis brengen en in de lente laten ontploffen!
Door Cityplot & Flower Power @ Tuinen van West

Enten

Vanaf 13:00 uur kun je in het midden van de zadenmarkt appel-, peren- en pruimenbomen enten met experts. Voor een klein bijdrage kan je je eigen boompje mee naar huis brengen. Het is ook mogelijk om een tak van je eigen favoriete fruitboom mee te nemen om hier met een onderstam een nieuwe boompje van te maken. Door de experts Cor Sturkenboom & Jan Veens

Filmprogramma

Na afloop van de markt en de workshops begint er in het Tuinlokaal een filmprogramma met diverse documentaires over zaden en actieve seedsavers wereldwijd. Meer informatie volgt nog.

Avondprogramma

Vanaf 17:00 Zelfgemaakte pizza en drankjes.

18:00-18:45 Cora Kemperman en de Schuurmachines, een charmingly rattling poprockpunkpoprockband van Utrecht.

18:45-19:15 Zadenverhaal rond het kampvuur, verteld door Nancy Wiltink.

19:15-20:00 Bolster, een stekelige gitaarpopband uit Amsterdam met Nederlandstalige nummers. Hun debuutalbum is onlangs verschenen bij Off Amsterdam, op vinyl en digitaal.

Zondag 4 maart

Op de zondag is er meer aandacht voor het zelf doen en voor landbouwprojecten in de omgeving. Handen uit de mouwen voor en actieve meewerkdag!

8:00 uur - Dauwtrappen en kippen loslaten

Goede morgen! Loop samen met boer Wil Sturkenboom om de kippen los te laten voor de dag. Doe je schoenen uit en geniet het bedauwde gras onder je voeten (optioneel!).

vanaf 8:30 uur - Ontbijten

In het tuincafe

11:00-17:00 - Minizadenbeurs

Op de binnenplaats. Veel diverse zaden en plantgoed (inclusief pootaardappelen, uien en knoflook) zijn de hele dag te ruil en te koop!

11:00-13:00 uur - Snoeien in het boomgaard

Verzamelen in het Tuinlokaal. Kom snoeien met boer Wil, eigenaar van de Fruittuin van West. Na een stukje theorie over de Zahn-snoeimethode (toepasbaar op bijna alle soorten fruitbomen) lekker naar buiten om het te leren door het te doen.

13:00-15:00 uur - Workshop/rondeiding Voedselbos

Tuinlokaal met uitstapje naar voedselbos. Een voedselbos is een door mensen ontworpen voedselproducerend systeem gebaseerd op de ecologie van een bos(rand). Het bevat een grote diversiteit aan eetbare en ondersteunende bomen, struiken, meerjarige groenten en kruiden. Maar waarom is dit belangrijk, en kan dat in de stad? Kom langs en leer over voedselbossen in theorie en in de praktijk. Na een inleiding gaan we op excursie naar een voedselbos aan de overkant van de weg. Linder van den Heerik en Friso van Overbeek

13:30-15:30 - De eerste tuinbonen zaaien

Verzamelen bij de kampvuurplaats. Help Pluk! boerinnen Kiki en Ann de eerste tuinbonen van het seizoen te zaaien! Ze gaan ook vertellen over Pluk! Groenten van West, de zelfpluk CSA voor groenten, kruiden en bloemen bij de Fruittuin. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Geen ervaring nodig, maar het is wel handig om laarzen en oude kleren aan te doen.

15:00-16:00 - Excursie langs tuinprojecten

De excursie per fiets start om bij de Fruittuin van West. We bezoeken meerdere initiatieven in de Tuinen van West: stadstuinen, Flower Power, de bijentuin en kwekers aan de Osdorperweg. Aan het eind sluit de groep aan bij de protestfietstocht voor De Boterbloem.

16:00 - Protestfietstocht naar de Boterbloem

De dag zal worden afgesloten met een protest-fietstocht naar de Boterbloem, een biologische boerderij met akker- en tuinbouw aan de rand van Amsterdam die wordt bedreigd door een bedrijventerrein.>

Alle deelnemers zullen bij De Boterbloem worden verwelkomd door de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht, een kleurrijk Amsterdams straatorkest, bestaande uit een twintigtal blazers en enkele slagwerkers dat al meer dan twintig jaar overal waar ze komt de boel muzikaal op stelten zet.