Kramenlijst Reclaim the Seeds zadenbeurs 2017

De lijst met kraamhouders voor de zadenbeurs op 4 maart begin vorm te krijgen. De onderstaande organisaties, tuinderijen en personen hebben zich al opgegeven. Maar we verwachten dat er nog wel een aantal namen bij gaat komen. En er komen ook weer ruiltafels waar iedereen zaden kan aanbieden. We hebben wel een aantal voorwaarden voor de kraamhouders en deelnemers aan de beurs.

De Godin
'De Godin, eetbaar landschap' is een permacultuur kruidentuin van eetbare wilde planten en meerjarige groenten. Visie is het creëren van eetbaar landschap in Nederland en herstel van de verbinding mens en voedselnatuur. De godin levert zaadgoed van eetbare planten, geeft cursussen en workshops en helpt bij de aanleg van voedselnatuur.
Website: www.degodin.nl

Velt Nijmegen
Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. De organisatie geeft lezingen over biologisch tuinieren en het vermeerderen van zaden. Door gezamenlijk te bestellen wil Velt een breed assortiment van biologische zaden toegankelijk maken voor iedereen en zo de biologische zadenteelt en genetische diversiteit in de tuinen bevorderen. Velt geeft ondersteuning aan diegenen die het ecologische gedachtegoed wil uitdragen. In hun kraam hebben ze een zadenkast met hierin vele soorten biologische kruiden- en groentezaden. Verder bevat de kraam een ruim aanbod van de Velt-publicaties op gebied van biologisch sier- en moestuinieren en voeding, een zaaikalender en boekjes en spelletjes speciaal voor kinderen.
Website: www.velt.be

Zadenwerkgroep Velt | Zaden Voor Iedereen
Zaden Voor Iedereen: Verzamel- en doorgeefluik van zaden voor vele tuinprojecten.
Zadenwerkgroep Velt: 300 leden waarvan de ene al actiever is dan de andere: moestuiniers die vooral zelf (groente-)zaden telen, schonen, verzamelen, bewaren en ruilen. Verder informeren we ons over hybriden, GGOs, biologische veredeling... We nemen deel aan evenementen, congressen. en richten zelf ook vormingsactiviteiten in die we openstellen voor iedereen: voordrachten voor beginners en gevorderden, ruilbeurzen, uitstapjes naar professionele zaadtelers, zaadschoning, een tomatenproeverij... Als werkgroep van Velt hebben we goede contacten met de Werkgroep Eigen Zaadteelt - dat zijn boeren met eigen zaadwinning
Website: http://beweegt.velt.be/zadenwerkgroep

Voedselbos Ketelbroek
Voedselbos Ketelbroek streeft op 2,4 hectare ten zuiden van Nijmegen naar een duurzaam voedselsysteem, bestaande uit een combinatie van permacultuur, agroforestry en natuurbeheer. Hierbij wordt gewerkt zonder externe inputs als gif, kunstmest. Nadat ruim zes jaar geleden is begonnen met de aanleg van het meest diverse voedselbos van Nederland is er inmiddels, een enorme soortenrijkdom gerealiseerd. Op de zadenbeurs zullen ze van enkele soorten zaden en knollen meenemen.
Website: facebook.com/foodforestketelbroek

Imkerij Hortensius
Imkerij met als doel het bevorderen van de biodiversiteit. Om die reden telen ze ook zelf een grote hoeveelheid bijzondere gewassen waarvan ze ook zelf het zaad vermeerderen.
Website: http://www.imkerijhortensius.nl

Gradinka Kruidentuinen
Gradinka betekent "tuintje" in het Bulgaars en dat is een knipoog naar Hedwigs andere hobby: mooie bulgaarse zang. Hedwig kwekt in haar biologisch-dynamische tuin planten op en verzamelt de zaden van ruim 300 geneeskrachtige kruiden, groenten, keukenkruiden, heirloomtomaten, eetbare bloemen en wilde planten. Van de kruiden maakt ze thee, zalf, massageolie en tincturen; van de eetbare wilde planten: likeuren en wilde pesto. Veel van wat een beetje apart en eetbaar is heeft ze inmiddels in haar tuin staan. Het bewaren van de zaden voor een volgende teelt heeft ze altijd al gedaan en dit nu uitgebreid tot een levendige ruilhandel. Ze vindt het mooi om biodiversiteit in stand te houden en tegen de 'groten'als Bayer/Monsanto in te gaan. Gradinka is aangesloten bij het netwerk 'Eeuwig Moes' dat zich inzet voor het behoud van de vele oude groente-variëteiten.
Contact: hedwigmaria@hotmail.com

Floris Natuurlijke Bomen
Dit is een kleinschalige fruitboomkwekerij met een grote verscheidenheid aan rassen, welke op natuurlijke en harmonische wijze worden opgekweekt. U kunt er terecht voor biologische opgekweekte appelbomen, perenbomen, kersenbomen, pruimenbomen en meer. Ze zijn zeer breed gesorteerd in oude appelrassen en rassen met een hoge ziekteresistentie. Neem een tak van je favoriete boom mee naar Reclaim the Seeds om deze ter plekke te laten enten op een goede onderstam.
Website: http://www.natuurlijkebomen.nl

Doornik Natuurakkers
Een stichting die de biologisch-dynamisch teelt van bijzondere graangewassen combineert met de bescherming van akkervogels. Ze zijn ook bezig met de aanleg van een voedselbossen.
Website: http://www.doorniknatuurakkers.nl

De Tuinen van Weldadigheid
Op de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen wordt wellicht de grootste collectie eetbare gewassen van Nederland geteeld. In augustus 2017 bestaan de tuinen 10 jaar. Geholpen door een aantal vrijwilligers, zowel met als zonder zorgbudget, worden o.a. ruim 100 aardappelrassen, 80 knoflookvariëteiten en meer dan 150 soorten bonen in stand gehouden en vermeerderd. Het tuinencomplex is 3 hectare groot en er worden regelmatig rondleidingen en andere activiteiten georganiseerd zoals een plantjesmarkt in mei. Alle zaden, poot- en plantgoed van de Tuinen van Weldadigheid is biologisch gecertificeerd.
Website: http://www.detuinenvanweldadigheid.nl

Ellen Knoppe
Kraam met zaden van bloemen, kruiden, groenten en eetbare wilde planten, tweedehands tuinboeken, enkele planten en waterkefir.

Kwekerij A8
Kwekerij A8 teelt sinds 2010 biologische groente, kruiden, snijbloemen en vaste planten. Ze telen zaaizaad en selecteren van verschillende groentegewassen in samenwerking met "de Zaderij". Kwekerij A8 legt zich in het bijzonder toe op het telen van kruisbestuivers- specifieke rassen in kleine hoeveelheden en zaadvaste groenterassen.
Website: http://www.a8-doorn.nl

TuinJoop
Tuinjoop verzamelt zaden van groente, kruiden en bloemen uit eigen tuin, bij het Kruidenrijk, uit de zelfpluktuinderij en in het wild. Zij maakt ook kruidenprodukten van eigen oogst, o.a. kruidenthee, zalf, lippenbalsem, creme en zeep.
Website: http://tuinjoop.com

ASEED
ASEED is een actieorganisatie een campagne voor een biodiverse landbouw en tegen gentechnologie en octrooien op gewassen. Daarnaast verzet ASEED zich tegen vrijhandelsverdragen zoals TTIP. Hier worden voedselsoevereiniteit en agro-ecologie als alternatieven tegenover gesteld. Op het moment wordt gewerkt aan een campagne rond klimaatverandering en landbouw waarbij voor kritiek wordt geuit op de industriële veeteelt en de massale consumptie van vlees en zuivel. En daarnaast is ASEED vanaf het begin een van de organisatoren van de Reclaim the Seeds.
Website: http://www.aseed.net

Uitgeverij Jan van Arkel en ClubGroen
Jan van Arkel geeft betaalbare boeken uit over het klimaatprobleem, peakoil, permacultuur en andere actuele milieuthema's. ClubGroen heeft als doel om permacultuur bij een groter publiek bekend te maken.
Website: http://www.janvanarkel.nl en http://www.clubgroen.nl

Omslag
Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, brengt mensen bijeen rond de thema's milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit. Met acties, publicaties en doe-activiteiten werkt Omslag aan een kleurrijke, duurzame samenleving.
Website: http://www.omslag.nl

Smultuin
Smultuin geeft een digitaal tijdschrift en eBooks uit, voor liefhebbers van smakelijk, biologisch en gezond eten uit eigen moestuin. Op de kraam worden zelf geteelde biologische zaden en tweedehands tuinboeken aangeboden.
Website: http://www.smultuin.nl

Cityplot
Cityplot is een stadslandbouw-collectief dat mensen ondersteunt in het kweken van hun eigen biologisch voedsel op balkons, op vensterbanken, in tuinen, op lege percelen, en langs de straat. Ze geven workshops op veel verschillende thema's.
Website: http://www.cityplot.org

123Zaden
123zaden biedt sinds 2009 een ruim assortiment aan tuinzaden. Het was al lang onze wens om ook biologische zaden te kunnen aanbieden, deze wens ontsproten uit onze eigen denkwijze en idealen, is eindelijk in 2015 in vervulling gegaan. De papieren rompslomp en kosten hebben deze wens lang uitgesteld. 123zaden is gespecialiseerd in peper en tomatenzaden en dan voornamelijk "heirloom rassen" (oude rassen). Het terughalen en in stand houden van oude rassen is iets wat we met plezier doen en belangrijk vinden.
Website: http://www.123zaden.nl

De Voedselketen
De voedselketen is een kleinschalige tuinderij waar landbouw en natuur hand in hand gaan. Samen werken met in plaats van tegen - met lekkere en eerlijke groenten als resultaat.
Website: http://voedselketen.wordpress.com

Stichting Zaadgoed / Pro Species Rara Nederland
Stichting Zaadgoed zet zich in voor de ontwikkeling van sterke en smaakvolle rassen voor de biologische sector en voor het behoud van biodiversiteit in de landbouw. De organisatie organiseert veredelings- en voorlichtingsprojecten ten behoeve van de ontwikkeling van biologische zaden.
ProSpecieRara zet zich in voor het behoud van biodiversiteit van cultuurgewassen en landbouwhuisdieren. Dat willen ze bereiken door zo veel mogelijk mensen te betrekken bij de zaadteelt en instandhouding van regionale en historische rassen. Want het beheer van ons agro-culturele erfgoed willen ze niet alleen overlaten aan multinationals.
Websites: http://zaadgoed.nl / http://www.prospecierara.nl

Boekenwinkel Fort van Sjakoo
Een boekwinkel in Amsterdam met boeken en tijdschriften over guerilla gardening, veganistisch koken, biologisch tuinieren, genetische manipulatie, groen bouwen, sociale bewegingen en de macht van het bedrijfsleven. Maar ook over oorlog, vrede, migratie, anarchisme en andere politieke en sociaal-wetenschappelijke onderwerpen vind je boeken in de winkel en in hun webshop.
Website: http://www.sjakoo.nl

De Boerengroep
De Boerengroep ernaar om de universiteit (studenten, onderzoek, educatie) te verbinden met de uitdagingen en realiteit van boeren en tuinders in Nederland en wereldwijd om zo te werken naar voedselsoevereiniteit. We werken samen met wetenschappers, boeren, studenten en verschillende organisaties. Wij organiseren excursies, lezingen, een zomercursus en bieden ook thesisonderwerpen en stagemogelijkheden aan. Ook lobbyen we samen met boerenvakbonden, verenigd in platform Aarde Boer Consument, voor eerlijke prijzen voor de producent en voedselsoevereiniteit.
Website: http://www.boerengroep.nl

Toekomstboeren
Ze zijn wat ze doen en dat is boeren. Ze zijn de groeiende en bloeiende beweging van Toekomstboeren. Ze bestaan uit nieuwkomers in de landbouw. Maar ook uit gevestigde boeren die een nieuwe weg zijn ingeslagen. Ze zijn pioniers in nieuwe benaderingen zoals community supported agriculture, permacultuur of het werken met bijzondere rassen en gewassen. Ze werken samen met de mens en natuur. Zo brengen ze landbouw en voedselsystemen in de praktijk die van en voor boeren en burgers zijn.
Website: http://www.toekomstboeren.nl

Permablitz
Eetbaar Nijmegen organiseert permablitz acties: ééndags acties waarbij we met elkaar een stadstuin veranderen in een eetbare. In 2015 subsidieerde de gemeente het eetbaar maken van 10 tuinen. Het moest wel gaan om voortuinen die in het zicht lagen, en maximaal 1 per wijk.
Website: http://eetbaarnijmegen.info/permablitz/

Kiemkracht64
Kiemkracht 64 is een plek van 1,2 ha land in Malden, net buiten Nijmegen. Als stichting willen we zorg dragen voor de aarde. De manier waarop wij dit vormgeven is door in co-creatie met de natuur het landschap in te richten. We streven naar een zo groot mogelijke diversiteit van planten en dieren, met zo veel mogelijk eetbare soorten en waar we activiteiten uitnodigen die in verbinding staan met het land.
Website: http://www.kiemkracht64.com

Buiten Bant
Het biologisch dynamische bedrijf uit de Noord-Oostpolder teelt zaden voor onder andere de Bolster, Cruydthoeck, Stichting Zaadgoed en Stichting ProSpecieRara.
Tineke Alberts staat voor veredeling vanuit het hart, waarbij de economie niet leidend is. Ze is druk bezig met een regionaal spinazieras dat resistent is tegen valse meeldauw (ook wel wolf genoemd) en zich heeft aangepast aan de kleigrond.
Website: www.buitenbant.nl

Planta Verda
Cilia Touw is een enthousiaste tuinierster die sinds een aantal jaar zelf ook zaden wint. Bij een volkstuinvereniging in Westervoort teelt ze onder andere tomaten, pepers, meloenen, aubergines, rucola, snijbiet en broccoli. Na eerder al als 'gewone' bezoeker aan Reclaim the Seeds te hebben deel genomen heeft ze nu voor het eerst een eigen kraampje.
Website: nog niet

Bio-Kultura
De eigenaren van een tuinderij bij Doorn zijn zich met succes is gaan specialiseren in de productie van biologische potgrond, tuinaarde en organische mestcompost.
Website: www.bio-kultura.nl

Marion de Kort
Marion verdiepte zich 30 jaar in het belang van de wilde plant als voeding. Op de zadenbeurs presenteert ze haar boek 'Eetbare wilde planten, leer koken met de natuur - de ontbrekende schakel in onze voeding'. Waarom zijn wilde planten zo enorm belangrijk in onze dagelijkse voeding én hoe bereid je ze. Bij haar kraam kun je een zakje karwijzaad komen halen; "eten uit de natuur dient geenszins kaalslag tot gevolg te hebben maar juist te leiden tot natuurverrijking!' En, zolang de voorraad strekt, heeft zij een proeverijtje van wortelcake met karwijzaad. "Gebruik de oogst van je net gekregen karwijzaadjes om zelf ook zo'n cake te maken."
Website: www.eetbarewildeplanten.com

De Oerakker en Netwerk Eeuwig Moes
Om het lot van oude in Nederland geteelde gewassen en rassen te verbeteren en te behoeden voor de ondergang begon Ruurd Walrecht in 1960 zijn levenswerk om zoveel mogelijk streekrassen te telen en te vermeerderen om zo de vitaliteit van ons levend cultureel erfgoed op peil te houden. In 1995 richtte Ruurd Walrecht Stichting De Oerakker op, met als doel om oude historische land- en tuinbouwgewassen als levend cultureel erfgoed te behouden. In deze stichting is ook het Netwerk Eeuwig Moes ondergebracht die de collectie van Ruurd Walrecht onder haar hoede heeft. Het Netwerk bestaat momenteel uit meer dan 90 initiatieven. Het is de bedoeling dat zowel de collectie als het aantal aangesloten initiatieven zich uitbreidt om ons levend erfgoed zo goed mogelijk te bewaren.
Website: deoerakker.nl

Anarchistische Groep Nijmegen
De Anarchistische Groep Nijmegen is een organisatie dit zich achtief inzet voor sociale, ecologische en economische gerechtigheid. Voor ons hangt een duurzame toekomst samen met een scherpe positionering tegenover kapitalisme en de logica van (economische) overheersing. We zetten ons in om bij te dragen aan de ontwikkeling en de verspreiding van uitgangspunten als vrijheid en gelijkwaardigheid door middel van zelfbestuur, wederzijdse hulp en directe actie.
Website: www.anarchistischegroepnijmegen.nl

Bionext
Bionext maakt zich sterk voor méér biologische voeding en landbouw. De organisatie verbindt de Nederlandse biologische ketens van boer tot consument. Op het moment heeft Boinext een campagne tegen patenten op zaden en gewassen: De Grootste Zaadbank van Nederland.
Website: www.bionext.nl

Milieudefensie
Website: milieudefensie.nl


Vrije ruiltafels

Niet iedereen kan of wil een hele tafel vullen. Voor mensen met wat minder zaden komen er vrije ruiltafels. Hier kunnen mensen hun zaden uitstallen, liefst wel voorzien van wat nuttige informatie (wat het is en wanneer en hoe je het moet planten). En het is niet de bedoeling dat hier hybride zaden worden aangeboden. Ook voor de vrije tafel geleden de hieronder genoemde voorwaarden. Wees ook eerlijk als zaden al wat jaren oud zijn, dat voorkomt teleurstellingen bij mensen.

Ook als de bij wilt dragen aan de vrije ruiltafels is het goed om even naar de algemene voorwaarden voor de kraamhouders en deelnemers te kijken.