Er groeien bijzondere zaden in Rotterdam - verslag Reclaim the Seeds 2018
Op 24 februari 2018 vond in BlueCity in Rotterdam Reclaim the Seeds plaats. Dit jaarlijkse zadenfestival streek na edities in andere delen van Nederland eindelijk eens in Zuid-Holland neer. Er werd dit jaar samengewerkt met ERGroeit, een groen netwerk dat ieder jaar het stadslandbouwfestival organiseert. Het was een vruchtbare samenwerking. De diverse zadenbeurs met interessant workshopprogramma trokken een mix van startende moestuinders, ervaren seed savers, trouwe bezoeker van Reclaim the Seeds en mensen uit het groen netwerk van Rotterdam. Er werd druk genetwerkt en naast zaden ook veel kennis uitgewisseld. Als organiserende groep zijn we heel blij met alle positieve reacties die we hebben mogen ontvangen!
BlueCity
Reclaim the Seeds vond plaats in BlueCity, een 'circulaire voorbeeldstad' in het voormalige zwemparadijs Tropicana. Deze bijzondere locatie huisvest inmiddels vele innovatieve, duurzame bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen. Afval is er een waardevolle bouwsteen; de output van de éne is namelijk de input van de andere ondernemer.
Er waren rondleidingen door het gebouw en groene organisaties presenteerden zich op de markt. Je kon er kijken naar planten die stroom opwekken, een grote bak compostwormen van binnen bewonderen en ontdekken hoe je plantaardig leer maakt van fruitafval.
We hadden geluk met het weer, de zon scheen volop en de temperatuur liep snel op. De truien konden uit, de ramen konden open en het voorjaarsgevoel verhoogde het animo voor het nieuwe tuinseizoen.
Ruilen op de zadenmarkt
Ook dit jaar was de markt weer een mix van (ver-)kopen en ruilen. Er staan tuinders uit heel Nederland die met gedrevenheid vele bijzondere soorten in stand houden en hier zaden van winnen. Deze bieden ze aan bij Reclaim the Seeds en dit helpt hen hun uit de hand gelopen hobby te bekostigen.
Maar als organisatoren willen we graag dat er bij Reclaim the Seeds ook zaden worden geruild en dit lukt steeds beter. De drukte bij de vrije-ruiltafels is elke keer weer iets groter en dit was ook dit jaar in Rotterdam het geval. Hierbij is het nog wel een uitdaging om dit ruilen ook op de meest zinvolle manier te laten verlopen. Het komt nog steeds voor dat iemand een bakje met zaden zonder verdere informatie neerzet, wat heel zonde is. Door middel van uitleg en formulieren proberen we er voor te zorgen dat naast de zaden ook de benodigde informatie wordt uitgewisseld zoals de herkomst, de naam, het oogstjaar en bijzonderheden over het gewas. Als je zelf ook weer zaden wilt winnen en zo bij wilt dragen aan het in stand houden van een gewas is deze informatie onontbeerlijk. Gelukkig wordt op dit punt bij Reclaim the Seeds voortgang geboekt.
Workshops
Er was een mooie mix van praktische en theoretische onderwerpen in het programma. Vooral de praktische workshops puilden uit. De introductie over het zelf vermeerderen van zaden is altijd populair, maar dit jaar was er ook veel interesse voor zelfvoorzienend leven, composteren en het zelf opzetten van een teeltplan. Bij de workshops natuurlijk plaagbeheer en moestuinieren voor beginners kwamen weer veel startende tuinders af.
Om aan te sluiten bij de innovatie in BlueCity hadden we René Groenen gevraagd een verhaal te houden over participatieve veredeling. Hierbij ontwikkelen boeren en tuinders samen nieuwe variëteiten die geschikt zijn voor hun omstandigheden en wensen. Zo proberen ze onafhankelijk te blijven van de grote zaadbedrijven. informatie over (inter)nationale ontwikkelingen in de landbouw.
De presentatie door Ansar Hevi over The 15th Garden: een netwerk van stadstuinen en landbouwprojecten in gebombardeerde steden in Syrie maakte een diepe indruk op bezoekers.
Kinderprogramma
Ook voor de kinderen was er een mooi programma. Dit was een samenspel tussen Cityplot, De Stad Uit, IVN en de Snoepjestuin.
Bij Cityplot en de Snoepjestuin konden de kinderen creatief aan de slag: kunst met gekleurde boontjes, potjes versieren en zaadbommen maken. Gedurende de dag konden kinderen een pijl en boog maken bij De Stad Uit zodat de gang steeds meer veranderde in een schietbaan. IVN sloot de middag af met wortelhappen, raad-je-zaadje en knutselen met natuurlijk materiaal.
Steun en sponsors
We zijn erg dankbaar voor de fondsen die ons steunen en het evenement zo mede mogelijk hebben gemaakt. Het Rotterdams Milieucentrum en IVN steunen elk jaar ERGRoeit. Stichting Zaaigoed is een vaste sponsor van Reclaim the Seeds. Ook de Rotterdamse Van Leeuwen Van Lignac Stichting zag dit jaar de meerwaarde voor Rotterdam van de combinatie van zadenbeurs en een programma over stadslandbouw. De biologische winkel de Gimsel heeft eten gedoneerd om de vele vrijwilligers te kunnen voeden.
Om deelname laagdrempelig te houden vragen we geen entree. Om uit de kosten te komen vragen we deelnemers wel om een vrijwillige bijdrage naar draagkracht. Gelukkig hebben de meeste deelnemers wel wat over voor Reclaim the Seeds en is er heel wat aan donaties binnen gekomen.
Reclaim the Seeds werd ook dit jaar weer georganiseerd door een kerngroep van vrijwilligers waarvan een aantal betrokken is bij ASEED en ERGroeit. Maar uiteraard zou de organisatie van dit grote evenement niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp van tientallen vrijwilligers. Hierbij gaat het zowel om de organisatie vooraf als om alle grote en kleine taken gedurende de dag.
Dank voor dit alles!
Meer mooie foto's van de dag zijn te vinden op ASEED website.
|