Kramenlijst Reclaim the Seeds Rotterdam
De lijst met kramen voor de zadenbeurs in Rotterdam begint vorm te krijgen. En uiteraard komen ook weer ruiltafels waar iedereen zaden kan aanbieden. We zijn voor de markt vooral nog op zoek interessante tuinprojecten of personen uit de regio Rotterdam met eigen zaden of informatiemateriaal.
Voor kraamhouders en deelnemers aan de beurs hebben we wel een aantal voorwaarden.
De Godin
'De Godin, eetbaar landschap' is een permacultuur kruidentuin van eetbare wilde planten en meerjarige groenten. Visie is het creëren van eetbaar landschap in Nederland en herstel van de verbinding mens en voedselnatuur. De godin levert zaadgoed van eetbare planten, geeft cursussen en workshops en helpt bij de aanleg van voedselnatuur.
Website: www.degodin.nl
Velt Rotterdam
Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. De organisatie geeft lezingen over biologisch tuinieren en het vermeerderen van zaden. Door gezamenlijk te bestellen wil Velt een breed assortiment van biologische zaden toegankelijk maken voor iedereen en zo de biologische zadenteelt en genetische diversiteit in de tuinen bevorderen. Velt geeft ondersteuning aan diegenen die het ecologische gedachtegoed wil uitdragen. De kraam bevat een ruim aanbod van de Velt-publicaties op gebied van biologisch sier- en moestuinieren en voeding, een zaaikalender en boekjes en spelletjes speciaal voor kinderen.
Website: www.velt.be en de facebookpagina van Velt Rotterdam
Zadenwerkgroep Velt | Zaden Voor Iedereen
Zaden Voor Iedereen: Verzamel- en doorgeefluik van zaden voor vele tuinprojecten.
Zadenwerkgroep Velt: 300 leden waarvan de ene al actiever is dan de andere: moestuiniers die vooral zelf (groente-)zaden telen, schonen, verzamelen, bewaren en ruilen. Verder informeren we ons over hybriden, GGOs, biologische veredeling... We nemen deel aan evenementen, congressen. en richten zelf ook vormingsactiviteiten in die we openstellen voor iedereen: voordrachten voor beginners en gevorderden, ruilbeurzen, uitstapjes naar professionele zaadtelers, zaadschoning, een tomatenproeverij... Als werkgroep van Velt hebben we goede contacten met de Werkgroep Eigen Zaadteelt - dat zijn boeren met eigen zaadwinning
Website: http://beweegt.velt.be/zadenwerkgroep
Voedselbos Ketelbroek
Voedselbos Ketelbroek streeft op 2,4 hectare ten zuiden van Nijmegen naar een duurzaam voedselsysteem, bestaande uit een combinatie van permacultuur, agroforestry en natuurbeheer. Hierbij wordt gewerkt zonder externe inputs als gif, kunstmest. Nadat ruim zes jaar geleden is begonnen met de aanleg van het meest diverse voedselbos van Nederland is er inmiddels, een enorme soortenrijkdom gerealiseerd. Op de zadenbeurs zullen ze van enkele soorten zaden en knollen meenemen.
Website: facebook.com/foodforestketelbroek
Gradinka Kruidentuinen
Gradinka betekent "tuintje" in het Bulgaars en dat is een knipoog naar Hedwigs andere hobby: mooie bulgaarse zang. Hedwig kwekt in haar biologisch-dynamische tuin planten op en verzamelt de zaden van ruim 300 geneeskrachtige kruiden, groenten, keukenkruiden, heirloomtomaten, eetbare bloemen en wilde planten.
Van de kruiden maakt ze thee, zalf, massageolie en tincturen; van de eetbare wilde planten: likeuren en wilde pesto. Veel van wat een beetje apart en eetbaar is heeft ze inmiddels in haar tuin staan. Het
bewaren van de zaden voor een volgende teelt heeft ze altijd al gedaan en dit nu uitgebreid tot een
levendige ruilhandel. Ze vindt het mooi om biodiversiteit in stand te houden en tegen de 'groten'als Bayer/Monsanto in te gaan.
Gradinka is aangesloten bij het netwerk 'Eeuwig Moes' dat zich inzet voor het behoud van de vele oude groente-variëteiten.
Contact: hedwigmaria@hotmail.com
Floris Natuurlijke Bomen
Dit is een kleinschalige fruitboomkwekerij met een grote verscheidenheid aan rassen, welke op natuurlijke en harmonische wijze worden opgekweekt. U kunt er terecht voor biologische opgekweekte appelbomen, perenbomen, kersenbomen, pruimenbomen en meer. Ze zijn zeer breed gesorteerd in oude appelrassen en rassen met een hoge ziekteresistentie. Neem een tak van je favoriete boom mee naar Reclaim the Seeds om deze ter plekke te laten enten op een goede onderstam.
Website: http://www.natuurlijkebomen.nl
De Tuinen van Weldadigheid
Op de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen wordt wellicht de grootste collectie eetbare gewassen van Nederland geteeld. In augustus 2017 bestaan de tuinen 10 jaar. Geholpen door een aantal vrijwilligers, zowel met als zonder zorgbudget, worden o.a. ruim 100 aardappelrassen, 80 knoflookvariëteiten en meer dan 150 soorten bonen in stand gehouden en vermeerderd. Het tuinencomplex is 3 hectare groot en er worden regelmatig rondleidingen en andere activiteiten georganiseerd zoals een plantjesmarkt in mei. Alle zaden, poot- en plantgoed van de Tuinen van Weldadigheid is biologisch gecertificeerd.
Website: http://www.detuinenvanweldadigheid.nl
Ellen Knoppe
Kraam met zaden van bloemen, kruiden, groenten en eetbare wilde planten, tweedehands tuinboeken, enkele planten en waterkefir.
TuinJoop
Tuinjoop verzamelt zaden van groente, kruiden en bloemen uit eigen tuin, bij het Kruidenrijk, uit de zelfpluktuinderij en in het wild. Zij maakt ook kruidenprodukten van eigen oogst, o.a. kruidenthee, zalf, lippenbalsem, creme en zeep.
Website: http://tuinjoop.com
ASEED
ASEED is een actieorganisatie een campagne voor een biodiverse landbouw en tegen gentechnologie en octrooien op gewassen. Daarnaast verzet ASEED zich tegen vrijhandelsverdragen zoals TTIP. Hier worden voedselsoevereiniteit en agro-ecologie als alternatieven tegenover gesteld. Op het moment wordt gewerkt aan een campagne rond klimaatverandering en landbouw waarbij voor kritiek wordt geuit op de industriële veeteelt en de massale consumptie van vlees en zuivel. En daarnaast is ASEED vanaf het begin een van de organisatoren van de Reclaim the Seeds.
Website: http://www.aseed.net
Uitgeverij Jan van Arkel en ClubGroen
Jan van Arkel geeft betaalbare boeken uit over het klimaatprobleem, peakoil, permacultuur en andere actuele milieuthema's. ClubGroen heeft als doel om permacultuur bij een groter publiek bekend te maken.
Website: http://www.janvanarkel.nl en http://www.clubgroen.nl
Smultuin
Smultuin geeft een digitaal tijdschrift en eBooks uit, voor liefhebbers van smakelijk, biologisch en gezond eten uit eigen moestuin. Op de kraam worden zelf geteelde biologische zaden en tweedehands tuinboeken aangeboden.
Website: http://www.smultuin.nl
Cityplot
Cityplot is een stadslandbouw-collectief dat mensen ondersteunt in het kweken van hun eigen biologisch voedsel op balkons, op vensterbanken, in tuinen, op lege percelen, en langs de straat. Ze geven workshops op veel verschillende thema's.
Website: http://www.cityplot.org
De Voedselketen
De voedselketen is een kleinschalige tuinderij waar landbouw en natuur hand in hand gaan. Samen werken met in plaats van tegen - met lekkere en eerlijke groenten als resultaat.
Website: http://voedselketen.wordpress.com
Stichting Zaadgoed / Pro Species Rara Nederland
Stichting Zaadgoed zet zich in voor de ontwikkeling van sterke en smaakvolle rassen voor de biologische sector en voor het behoud van biodiversiteit in de landbouw. De organisatie organiseert veredelings- en voorlichtingsprojecten ten behoeve van de ontwikkeling van biologische zaden.
ProSpecieRara zet zich in voor het behoud van biodiversiteit van cultuurgewassen en landbouwhuisdieren. Dat willen ze bereiken door zo veel mogelijk mensen te betrekken bij de zaadteelt en instandhouding van regionale en historische rassen. Want het beheer van ons agro-culturele erfgoed willen ze niet alleen overlaten aan multinationals.
Websites: http://zaadgoed.nl / http://www.prospecierara.nl
Boekenwinkel Fort van Sjakoo
Een boekwinkel in Amsterdam met boeken en tijdschriften over guerilla gardening, veganistisch koken, biologisch tuinieren, genetische manipulatie, groen bouwen, sociale bewegingen en de macht van het bedrijfsleven. Maar ook over oorlog, vrede, migratie, anarchisme en andere politieke en sociaal-wetenschappelijke onderwerpen vind je boeken in de winkel en in hun webshop.
Website: http://www.sjakoo.nl
Buiten Bant en de Zaderij
Dit biologisch dynamische bedrijf uit de Noord-Oostpolder teelt zaden voor onder andere de Bolster, Cruydthoeck, Stichting Zaadgoed en Stichting ProSpecieRara.
Tineke Alberts staat voor veredeling vanuit het hart, waarbij de economie niet leidend is. Ze is druk bezig met een regionaal spinazieras dat resistent is tegen valse meeldauw (ook wel wolf genoemd) en zich heeft aangepast aan de kleigrond.
Buiten Bant is sinds dit jaar meer betrokken bij de Zaderij. Dit is een De Zaderij is een Coöperatie van boeren, tuinders en zorgboerderijen die zelf zaden selecteren en vermeerderen.
Websites: www.buitenbant.nl en http://www.zaderij.nl
Planta Verda
Cilia Touw is een enthousiaste tuinierster die sinds een aantal jaar zelf ook zaden wint. Bij een volkstuinvereniging in Westervoort teelt ze onder andere tomaten, pepers, meloenen, aubergines, rucola, snijbiet en broccoli. Na eerder al als 'gewone' bezoeker aan Reclaim the Seeds te hebben deel genomen heeft ze nu voor het eerst een eigen kraampje.
Website: nog niet
123Zaden
123zaden biedt sinds 2009 een ruim assortiment aan tuinzaden. Het was al lang onze wens om ook biologische zaden te kunnen aanbieden, deze wens ontsproten uit onze eigen denkwijze en idealen, is eindelijk in 2015 in vervulling gegaan. De papieren rompslomp en kosten hebben deze wens lang uitgesteld. 123zaden is gespecialiseerd in peper en tomatenzaden en dan voornamelijk "heirloom rassen" (oude rassen). Het terughalen en in stand houden van oude rassen is iets wat we met plezier doen en belangrijk vinden.
Website: http://www.123zaden.nl
De Compostclub
Composteren is een belangrijk onderdeel van kringloopdenken. Kook je maaltijden, heb je een (balkon)plant of tuin? ... dan heb je organisch afval. Je kunt dit op verschillende manieren omzetten in "zwart goud" voor je planten, tuin of plantsoen. Organiseer het in je tuin, buurt- of schooltuin of met je (bewoners)vereniging.
Website: www.compostclub.nl/
Omslag
Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, brengt mensen bijeen rond de thema's milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit. Met acties, publicaties en doe-activiteiten werkt Omslag aan een kleurrijke, duurzame samenleving.
Website: http://www.omslag.nl
Toekomstboeren (Via Campesina Nederland)
Ze zijn wat ze doen en dat is boeren. Ze zijn de groeiende en bloeiende beweging van Toekomstboeren. Ze bestaan uit nieuwkomers in de landbouw, maar ook uit gevestigde boeren die een nieuwe weg zijn ingeslagen. Ze zijn pioniers in nieuwe benaderingen zoals community supported agriculture (CSA), permacultuur, agro-ecologie of het werken met bijzondere rassen en gewassen. Ze werken samen met de mens en natuur. Zo brengen ze landbouw en voedselsystemen in de praktijk die van en voor boeren en burgers zijn.
Toekomstboeren is ook lid van La Via Campesina, de grootste boerenbeweging in de wereld die zich inzet voor voedselsoevereiniteit.
Website: www.toekomstboeren.nl
De Ommuurde Tuin
De Ommuurde tuin is de historisch moestuin van Koning Willem III, gelegen op Landgoed Oranje Nassau's Oord in het Renkums beekdal. Sinds 1999 is het een van de mooiste biologische tuinderijen van Nederland, waar meer dan 400 verschillende soorten groenten, fruit, kruiden, knolgewassen en eetbare bloemen worden verbouwd - historische, moderne en wilde soorten. Als onderdeel van het Erfgoedzaden Netwerk vermeerderen we op kleine schaal oude rassen van tuinbouwgewassen en werken zo mee aan de instandhouding van ons levend erfgoed. Zo oogstten we o.a. Deventer Zwartblad en het Koeboontje, Groninger Zilverhart en Lepelblad. Dit jaar telen we o.a. 4 oude preirassen zoals Leek of Delft en Leidse winterprei, gele veldsla, Limburgse Krombekerwten, Patrijsoogjes-bonen en Half lange groene komkommer.
De Ommuurde Tuin is een CSA waarbij je iedere week een groentenpakket op kan halen met gekke, bijzondere rassen.
Website: www.ommuurdetuin.nl
BoomKroon
Boomkroon is een boomkwekerij met nadruk op teelt van oude fruitrassen. Ze hebben biologisch opgekweekte appelbomen, perenbomen, pruimenbomen en kersenbomen, zowel hoog- als halfstam. Van Ananasreinette tot Zoete kroon, Beurre de Merode tot Zwijndrechtse wijnpeer, Anna Spath tot Westlandse tonneboer en van Hedelfinger riesenkirsche tot Varikse zwarte. In hun assortiment zitten ook lokale rassen uit de regio Rijnmond.
Website: http://boomkroon.nl/
Smaak
We bieden alleen zaden van de meest smaakvolle groenten aan. Dit gaat vaak om variëteiten van vóór de tweede wereldoorlog, met nog de smaak van vroeger. Na de tweede wereldoorlog werd er toegewijd veredeld op productiviteit, waarbij de oorspronkelijke smaak verloren is gegaan. Denk aan de moderne tomaat in de supermarkt. Dat kan beter! Smaak wil de lekkerste variëteiten weer toegankelijk maken.
STEK de Stadstuinwinkel
STEK is het kleine tuincentrum midden in Rotterdam. Hier worden groenliefhebbers geïnspireerd en groentjes op weg geholpen naar zowel particuliere als collectieve groene oases in de stad. STEK is geïnitieerd door vijf zelfstandigen die de stad groener en leuker willen maken. Iedereen kan bij STEK terecht voor natuurlijke en duurzame producten om hun straat, tuin, balkon of dakterras om te toveren tot een groen paradijs.
Website: www.stekrotterdam.nl
Rotterdamse Munt
Bij de stadskruidentuin Rotterdamse Munt groeien ruim 100 soorten kruiden & eetbare bloemen uit alle windstreken. Bovendien groeit er plezier, inzicht en groen talent. Bij Reclaim the Seeds promoten ze hun project en de cursussen die ze er geven.
Website: http://rotterdamsemunt.nl/
Groen Goed Rotterdam
Op een netwerk van buurtmoestuinen wordt door Rotterdammers gewerkt aan een mooie groene leefomgeving. Iedereen is welkom om te komen helpen en aan het einde van de sessie delen we de oogst met elkaar! De volgende tuinen zijn bij Groengoed aangesloten:
Wilgenplansoen, Tuin op Hofbogen, Eetbaar Park Pompenburg, Bloklandtuin, Vredestuin, Gandhituin, Bergwegplantsoen, Avonturentuin en het Kinderparadijs Meidoorn.
Website: https://groengoedrotterdam.com
Stadskwekerij de Kas
Dit bewonersinitiatief in Rotterdam verzamelt zaden en stekjes van planten in Rotterdam. Wij richten ons op Flora voor Fauna: planten die bij voorkeur inheems zijn en goed zijn voor insecten, vogels, vlinders etc. Naast de zaden en en stekjes vragen ze op hun kraam aandacht voor het belang van ecologisch groen, naast de landbouwgewassen.
Website: https://www.facebook.com/stadskwekerijdekas
Rechtstreex
Rechtstreex gelooft in een nieuwe voedselketen. Een keten die transparant is, zonder onnodige tussenschakels en gewoon rechtstreeks van de boer, laagdrempelig, met goede marges voor de regionale producenten en met (h)eerlijke producten voor een mooie prijs in jouw wijk.
website: http://www.rechtstreex.nl
Rotterdams Forest Garden Netwerk / St. Voedselbos Vlaardingen
Rotterdams Forest Garden Netwerk jaagt de realisatie aan van voedselbossen in de regio rond Rotterdam. Het netwerk biedt ontwerp, aanleg en onderhoud van voedselbossen op elk schaalniveau. Op eigen initiatief en voor uiteenlopende opdrachtgevers: gemeentes, recreatieschappen, Provincies en natuur- en landschapsbeheerders. Maar evengoed voor boeren, non-profit organisaties en particulieren. Op dit moment werkt het netwerk onder meer aan een voedselbos in Trompenburg Tuinen en Arboretum, een onderzoek naar voedselbosbouw in het Deltalandschap en een ontwikkelingstraject voedselbosbouw voor (nieuwe) boeren. Het netwerk heeft al een aantal projecten in en om de stad gerealiseerd waaronder Voedselbos Vlaardingen.
St. Voedselbos Vlaardingen realiseert sinds 2015 aan de rand van de stad Vlaardingen het (nu nog) grootste openbaar toegankelijke voedselbos van Nederland.
Websites: www.rfgn.nl en www.voedselbosvlaardingen.nl.
Stadsimkerij BijBouna
Imker Abderahim Bouna is gevestigd in BlueCity en het is dus vanzelfsprekend dat hij zich op de beurs presenteert. Dit zal hij doen met informatie over planten die goed zijn voor bijen en waarschijnlijk zal hij ook zaden hebben van bij-vriendelijke planten.
Website: http://www.bluecity.nl/organisatie/stadsimkerij-bijbouna/
Lida Adriaansen
Lida heeft zaden van groenten, kruiden en bloemen. deel van haarzelf en deels van de Buurtmoestuin Nansenstuin in Assen.
Eigen Tuin In Huis
Haal de natuur weer naar binnen met je eigen tuin in huis. Met aquaponics "Het kweken van planten op vissen poep" is het urban farmen in je huis een gemak waar iedereen van geniet jij en de natuur. Men kan met augmented reality "AR" aquaponics systemen van alle kanten bewonderen of vragen stellen over het kweken van je eigen groente en vis thuis.
Neem ook een kijkje hoe echte groene stroom kan worden opgewekt met de natuur. Met bacteriën die elektronen uitscheiden is het mogelijk om een elektrovolt potentiaal op te wekken en om te zetten naar nuttige spanning. Met de opgewekte energie wordt een heel zuinige computer aangestuurd die met sensoren date uit de omgeving leest en weergeeft op een scherm.
Groen 010 en De Stad Uit
Groen 010 en De Stad uit willen kinderen en volwassenen meer betrekken bij de natuur in en rond de stad. Tijdens Reclaim the Seeds zijn ze betrokken bij het kinderprogramma.
Website: www.destaduit.nl
Strohplatz i.s.m. De Permacultuur Boek Collectie en Gaia Nederland
Strohplatz biedt de cursus Zelfvoorzienend Off-grid voor duurzame en tiny house (ver)bouwers. Basiskennis voor warmte, water, energie en toilet wordt besproken met o.a. zonneboilers, zonnepanelen, helofytenfilters, composttoiletten, isolatiemateriaal, regenwateropvang, waterfiltering en meer. Mét een vleugje permacultuur.
Op de kraam kun je ook boeken verwachten van het Permacultuur Centrum Den Haag.
Website: www.strohplatz.com/zelfvoorzienend
Vrije ruiltafels
Niet iedereen kan of wil een hele tafel vullen. Voor mensen met wat minder zaden komen er vrije ruiltafels. Hier kunnen mensen hun zaden uitstallen, liefst wel voorzien van wat nuttige informatie (wat het is en wanneer en hoe je het moet planten). En het is niet de bedoeling dat hier hybride zaden worden aangeboden. Ook voor de vrije tafel geleden de hieronder genoemde voorwaarden. Wees ook eerlijk als zaden al wat jaren oud zijn, dat voorkomt teleurstellingen bij mensen.
Ook als de bij wilt dragen aan de vrije ruiltafels is het goed om even naar de algemene voorwaarden voor de kraamhouders en deelnemers te kijken.
|
|